Onderhoud: wat kunt u zelf doen?

Regelmatig onderhoud van uw cv-ketel is het werk van een gecertificeerd vakman. Om uw ketel in goede staat te houden, kunt u zelf wel een aantal kleine onderhoudsklusjes voor uw rekening nemen.

Cv-ketel schoonmaken

De cv-ketel van binnen schoonmaken is vakwerk, dat uitgevoerd moet worden door een specialist. U kunt de ketel wel van buiten schoonmaken. Gebruik hiervoor een vochtige doek en wat zeep, vermijd schurende reinigingsmiddelen. Verwijder ook regelmatig stof aan de onderzijde van de radiatoren.

Waterdruk cv-ketel controleren en bijvullen

Controleer regelmatig of het water in de verwarmingsinstallatie de juiste druk heeft (tussen 1,5 en 2 bar). U kunt de ketel bijvullen met leidingwater tot de juiste druk bereikt is. Bekijk hieronder het filmpje cv-ketel bijvullen.

Verwarming ontluchten

Borrelende radiatoren? Dat betekent dat er luchtbellen in de leidingen zitten. Behalve een irritant geluid levert dit ook onnodige energiekosten op. Ontlucht daarom het verwarmingssysteem regelmatig. Bekijk hieronder het filmpje Verwarming ontluchten.

Vorstschade voorkomen

U kunt vorstschade voorkomen door als het vriest alle radiatorkranen voldoende open te zetten, zodat er doorstroming plaatsvindt Zorg ook dat de thermostaat in de nachtelijke uren niet lager dan 15 graden staat. Dit is vooral belangrijk als u ook radiatoren in de garage en/of een berging heeft. Ook kan de cv-ketel bevriezen als deze, tijdens vorst, plotseling door een storing uitvalt, bijvoorbeeld door een te lage waterdruk. Controle van de waterdruk is daarom nodig.